AMICA

Enkel te gebruiken met de Goederenverzekeringspolis van Antwerpen dd. 20.04.2004

 

“OORLOGSRISICO’S VOOR HET ZEEVERVOER VAN GOEDEREN”

 

Clausule CN300 van de Koninklijke Belgische Vereniging van Transportverzekeraars v.z.w.

dd. 27 mei 2004

 

 

VERZEKERDE RISICO’S :

 

1       Volgens uitdrukkelijke overeenkomst en tegen betaling van een bepaalde, overeen te komen of desnoods te arbitreren premie, dekt deze verzekering zonder franchise het verlies of de schade aan de verzekerde goederen veroorzaakt door :

 

1.1   oorlog, burgeroorlog, revolutie, muiterij, opstand of de daaruit ontstane burgerlijke onlusten of elke vijandige daad gepleegd door of tegen een oorlogvoerende macht;

1.2   kaping, inbeslagneming, arrest, onder dwangbevel plaatsen of detentie welke het gevolg zijn van de risico’s verzekerd onder 1.1. hiervoor, alsook de gevolgen ervan of van iedere poging daartoe;

1.3   achtergelaten mijnen, torpedo’s, bommen of andere achtergelaten oorlogswapens;

1.4   andere oorlogsrisico’s bepaald in de Belgische wet of in de Goederenverzekeringspolis van Antwerpen dd. 20.04.2004.

 

2       De verzekering dekt eveneens :

 

de bijdrage in averij-grosse en de hulp- en bergingskosten gemaakt ten einde de schade ten gevolge van één van de onder deze clausules gedekte risico’s te vermijden of die met zulk vermijden verband houden, wanneer zij te betalen zijn overeenkomstig de Belgische wet, de York-Antwerp Rules, de bepalingen van het bevrachtingscontract of volgens de ter zake van toepassing zijnde wetten en gebruiken.

 

UITSLUITINGEN :

 

3       Van deze verzekering zijn uitgesloten :

 

3.1   elke aanvraag tot vergoeding voor het wegvallen of het niet-voltooien van de verzekerde reis;

3.2   verlies, schade of kosten met betrekking tot de risico’s vermeld in de laatste in voege zijnde clausule van de BVT : “Uitsluiting van Radioactieve Besmetting, van Chemische, Biologische, Biochemische en Elektromagnetische Wapens, en Uitsluiting van Abandonnement van Radioactieve Goederen”;

3.3   verlies, schade of kosten welke het gevolg zijn van het eigen gebrek of de aard van de verzekerde goederen.

 

4       Behoudens de gevallen van kaping, inbeslagneming, arrest, onder dwangbevel plaatsen of detentie en de gevallen voorzien in artikel 2, komt slechts de materiële schade aan de verzekerde goederen ten laste van de verzekeraars.

Zijn met name uitgesloten :

 

4.1   opslag- en andere verblijfkosten;

4.2   elke vergoeding voor vertraging in de aankomst van de verzekerde goederen en het koersverschil dat hiermee gepaard kan gaan;

4.3   verlies of schade ontstaan door een in- of uitvoerverbod.

 

ABANDONNEMENT, OPRUIMINGS-, LICHTINGS- EN VERNIETIGINGSKOSTEN :

 

5...... De bepalingen van artikels 12 en 13 van de Goederenverzekeringspolis van Antwerpen dd. 20.04.2004 zijn van toepassing, doch abandonnement kan slechts ingeroepen worden enkel in de gevallen van materiële schade en/of verliezen voor ten minste ¾ van de waarde indien die voortvloeien uit een gevaar verzekerd door deze clausule.

 


DUUR VAN DE RISICO’S :

 

6       De dekking van de oorlogsrisico’s wordt als volgt bedongen :

 

6.1   Rechtstreekse reis zonder overslag

 

6.1.1        De verzekering vangt aan naarmate de goederen aan boord van het zeeschip geladen zijn;

6.1.2        Zij eindigt naarmate de verzekerde goederen uit het zeeschip gelost worden in de uiteindelijke losplaats, maar houdt in ieder geval op van kracht te zijn na verloop van 15 dagen te rekenen vanaf middernacht, plaatselijke tijd, op de dag van aankomst van het zeeschip in de uiteindelijke losplaats.

 

6.2   Verlenging van de reis zonder overslag

Niettemin, voor zover de verzekeraars hiervan verwittigd worden zodra de verzekerde er kennis van heeft en tegen betaling van een overeen te komen of desnoods te arbitreren bijpremie,

 

6.2.1        herneemt de verzekering, zonder dat de verzekerde goederen gelost werden in de uiteindelijke losplaats, wanneer het zeeschip deze plaats verlaat;

6.2.2        eindigt zij naarmate de verzekerde goederen uit het zeeschip gelost worden in de uiteindelijke of in de plaats gestelde losplaats, maar houdt in ieder geval op van kracht te zijn na verloop van 15 dagen te rekenen vanaf middernacht, plaatselijke tijd, op de dag van aankomst van het zeeschip in de uiteindelijke of in de plaats gestelde losplaats.

 

6.3   Reis met overslag

 

6.3.1        Wanneer tijdens de verzekerde reis het zeeschip een tussenhaven aandoet met het oog op een verder vervoer met een zeeschip of een luchtvaartuig of wanneer de verzekerde goederen gelost werden in een noodhaven, blijft de verzekering, tegen betaling van een overeen te komen of desnoods te arbitreren bijpremie, van kracht tot na het verstrijken van 15 dagen te rekenen vanaf middernacht, plaatselijke tijd, op de dag van aankomst van het zeeschip in deze tussen- of noodhaven.  In dit geval herneemt de verzekering haar uitwerking naarmate de verzekerde goederen aan boord van een zeeschip of een luchtvaartuig geladen worden met het oog op de voortzetting van de reis.

6.3.2        Gedurende het voornoemde oponthoud van 15 dagen blijft de verzekering van kracht na het lossen doch slechts voor zover de verzekerde goederen zich in de voornoemde tussen- of noodhaven bevinden.

6.3.3        Indien de verzekerde goederen verder vervoerd worden binnen het tijdsbestek van de periode van 15 dagen of indien de verzekering haar uitwerking herneemt zoals bepaald in artikel 6.3.1.:

-        zal voor verder vervoer per zeeschip de verzekering verder lopen aan de voorwaarden van deze clausule;

-        zal voor verder vervoer per luchtvaartuig de verzekering verder lopen aan de voorwaarden van de van kracht zijnde clausule “Oorlogsrisico’s voor het Luchtvervoer van goederen”, die dan ten volle deel zal uitmaken van deze clausule.

 

6.4   In de plaatsgestelde losplaats – verder vervoer naar de oorspronkelijke of naar een andere losplaats

 

6.4.1        Indien de reis in een andere losplaats beëindigd wordt dan deze voorzien, zal deze andere losplaats beschouwd worden als de vermeende uiteindelijke losplaats en zal de verzekering een einde nemen overeenkomstig artikel 6.1.2.

6.4.2        Indien echter de verzekerde goederen vervolgens verder vervoerd worden naar de oorspronkelijke losplaats of naar eender welke andere bestemming en voor zover de verzekeraars hiervan verwittigd worden zodra de verzekerde er kennis van heeft en tegen betaling van een overeen te komen of desnoods te arbitreren bijpremie, zal de verzekering haar uitwerking hernemen :

-        indien de verzekerde goederen gelost werden, naarmate zij opnieuw in een zeeschip geladen worden met het oog op de voortzetting van de reis;

-        indien de verzekerde goederen niet gelost werden, op het ogenblik dat het zeeschip de vermeende uiteindelijke losplaats verlaat.

6.4.3        Vervolgens zal de verzekering een einde nemen overeenkomstig artikel 6.1.2.

 

6.5   Binnenvaartuig

De risico’s van achtergelaten, drijvende of gezonken mijnen of torpedo’s blijven gedekt zolang de verzekerde goederen of een deel ervan, in transito van of naar een zeeschip, zich aan boord bevinden van een binnenvaartuig, dit echter gedurende maximaal 60 dagen te rekenen vanaf middernacht, plaatselijke tijd, op de datum van de lossing uit het zeeschip, tenzij uitdrukkelijk anders overeengekomen met de verzekeraars.

 

6.6   Afwijking of wijziging van de reis door de zeevervoerder

Voor zover de verzekeraars hiervan verwittigd worden zodra de verzekerde er kennis van heeft en tegen betaling van een overeen te komen of desnoods te arbitreren bijpremie, zal de verzekering doorlopen voor elke afwijking of wijziging van de reis welke het gevolg is van de uitoefening door de reder of bevrachter van het zeeschip van de hen door het bevrachtingscontract toegekende rechten.

 

6.7   Wijziging van de reis door verzekerde

Wanneer de wijziging van de reis een beslissing is van de verzekerde, blijft de verzekering doorlopen aan overeen te komen voorwaarden voor zover echter de verzekeraars hiervan onmiddellijk verwittigd worden en tegen betaling van een overeen te komen of desnoods te arbitreren bijpremie.

 

6.8   Aankomst

Waar in artikel 6. het begrip “aankomst” is vermeld, dient hieronder te worden verstaan het moment waarop het zeeschip het anker heeft laten vallen, gemeerd of op een andere wijze vastgemaakt is aan een ligplaats of een andere plaats die valt binnen het gebied dat valt onder jurisdictie van de havenautoriteit. In het geval zulk een ligplaats of een andere plaats niet beschikbaar is, dient onder “aankomst” te worden verstaan het moment waarop het zeeschip voor het eerst het anker heeft laten vallen of op een andere wijze vastgemaakt is binnen of in de nabijheid van het gebied van de voorziene losplaats.

 

SLOTBEPALINGEN :

 

7       In afwijking van artikel 204 van het Wetboek van Koophandel, Boek II, worden de verzekeraars van de dekking van de gewone risico’s vrijgesteld.

 

8       De geschillen tussen verzekerde en verzekeraars zullen beslecht worden volgens de bepalingen van de Goederenverzekeringspolis van Antwerpen dd. 20.04.2004, gesteld zijnde dat deze verzekering in ieder opzicht onderworpen blijft aan de Belgische wetgeving terzake.